Ayat

"Dan orang-orang yg beriman lelaki dan perempuan sebahagian mereka (adalah) menjadi penolong bagi sebahagi yang lain. Mereka menyuruh mengerjakan yang makruf , mencegah dari yang mungkar, mendirikan sembahyang, menunaikan zakat, dan mereka taat kepada Allah dan Rasulnya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; Sesungguhnya Allah maha perkasa lagi maha bijaksana."
" Allah menjanjikan kepada org-org yg mukmin lelaki dan perempuan akan mendapat syurga yang dibawahnya mengalir sungai2 kekal mereka didalamnya, dan mendapat tempat2 yg bagus di syurga 'Adn. Dan keredhaan Allah adalah lebih besar. Itu adalah keberuntungan yang besar"....surah At Taubah. Ayat 71 dan 72

01 February 2012

WAHAI GURU KAFA..UBAHLE WEI..

Nak cerita sikit mengenai nasib guru-guru Kafa yang mengajar di negeri-negeri yang di kuasai oleh Umno/BeEnd khususnya negeri Perak  berbanding dengan nasib guru-guru Kafa yang berada di negeri Pakatan Rakyat. 


Perbezaan yang agak ketara walaupun pada dasarnya semua guru-guru ni masih dibawah satu Jabatan iaitu Jakim namun peruntukan tambahan dari kerajaan negeri ini yang membantu guru-guru untuk menampung kos sara hidup dalam memperjuangkan agama Islam...


Isu guru Kafa ni dah terlalu lama dah dan sampai sekarang pun masih belum selesai lagi walaupun gaji/elaun guru-guru telah di naikkan namun jika mengikut garis panduan yang di tetapkan masih lagi di bawah paras kemiskinan..

keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh..


Bayangkan jika seorang guru Kafa yang mendapat elaun sebanyak RM 850 untuk menmpung perbelanjaan selama sebulan dikala kos kenaikan harga barang meningkat dan guru ni pulak mempunyai anak seramai tiga orang yang masih lagi bersekolah.. Mampu ke guru ni nak menampung kos-kos di masa kini nie?? 


keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh..


Di Negeri Perak Darul Umno ni, jika seorang guru perempuan tu bersalin, maka guru tersebut terpaksa la mencari sumber pendapatan lain untuk menanggung kos sara hidup selama dua bulan kerana elaun nya akan di potong kerana cuti bersalin dan berada didalam pantang.


keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh...


Dah la bersalin dan tak mampu untuk buat kerja lain kerana dalam pantang, elaun pulak kena potong. Nak pakai duit banyak pulak tu dengan kelahiran orang baru dengan keperluan untuk membeli barang-barang. 


Bukan ke sepatutnya pihak Jakim membantu untuk meringankan beban guru tersebut sebab pengorbanan mereka ni dalam mendidik anak-anak yang masih dibangku sekolah rendah dengan ilmu agama tak ternilai rasanya..


keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh..


Berbeza pulak dengan negeri-negeri yang di perintah oleh Pakatan Rakyat terutamanya Selangor. Jika guru-guru Kafa bersalin, mereka akan mendapat bonus tambahan dari kerajaan negeri untuk membantu meringankan beban yang di tanggung oleh guru tersebut kerana mendapat baby baru.


Di negeri Pakatan Rakyat juga, peruntukan untuk pembangunan Kafa di tambah dari tahun ke tahun manakala di negeri Umno/BeEnd peruntukan untuk Kafa di potong. Mungkin duit peruntukan yang dipotong di negeri Umno/BeEnd tu untuk buat beli rantai berlian baru kot untuk  Rosmah, bini kedua Najib anak Razak..


keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh..


Di negeri Perak ini juga, semua guru-guru Kafa akan di interview semula pada bulan Disember nanti atas tujuan apa pun tidak diketahui tapi yang pelik nya, setiap tahun semua guru kena interview. Jika tak layak, bagaimana mereka ni boleh di ambil untuk mengajar anak-anak murid. Apakah ada udang di sebalik mee? sama-sama la kita tunggu perkembangan nya..


keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh..

3 comments:

  1. mane ada guru kafa selangor bersalin dapat bonus.gaji jalan mcm biasa je.suka hati je ckap

    ReplyDelete
  2. lau bn yg memerintah nasib guru kafa pai bila pun x terbela.. buktinya selama mereka memerintah ada ke nasib guru2 kafa terbela.. kami bukan mintak ealaun naik tapi mintak jawatan kami di serap ke jawatan tetap yang berpencen kerana jasa kami juga besar mendidik anak2 bangsa mempelajari ilmu agama.. sampai sekaran rungutan kami tidak pernah di endahkan.. bonus x pernah dapat sedangkan pekerja kilang swasta pun dapat bonus.. nak g klinik pun kena bayar langsung kebajikan kami tidak terbela..

    ReplyDelete
  3. btul tu..xprlu naikkan gaji,,ckup utk serapkan kami ke jawatan tetap..dh memadai..

    ReplyDelete