Ayat

"Dan orang-orang yg beriman lelaki dan perempuan sebahagian mereka (adalah) menjadi penolong bagi sebahagi yang lain. Mereka menyuruh mengerjakan yang makruf , mencegah dari yang mungkar, mendirikan sembahyang, menunaikan zakat, dan mereka taat kepada Allah dan Rasulnya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; Sesungguhnya Allah maha perkasa lagi maha bijaksana."
" Allah menjanjikan kepada org-org yg mukmin lelaki dan perempuan akan mendapat syurga yang dibawahnya mengalir sungai2 kekal mereka didalamnya, dan mendapat tempat2 yg bagus di syurga 'Adn. Dan keredhaan Allah adalah lebih besar. Itu adalah keberuntungan yang besar"....surah At Taubah. Ayat 71 dan 72

15 May 2009

ULAMAK - PROFESIONAL

Pelbagai komen dilontarkan sama ada oleh media sama ada cetak atau elektronik dan media alternatif, berkaitan Muktamar PAS Pusat yang akan di adakan di negeri Selangor. Persoalan berkisar tentang saf pimpinan sama ada ulamak atau profesional. Insyaallah setakat ini ahli-ahli PAS matang dalam membuat pilihan mereka. Ulamak juga perlu profesional dalam pengurusan dan pentadbiran mana-mana organisasi yang diterajuinya. Begitu juga golongan profesional. Meraka sepatutnya menjadikan hukum hakam agama sebagai panduan dan kayu ukur dalam semua situasi. Jadi tidak timbul siapa yang layak kerana kedua-dua golongan ini saling lengkap melengkapi di antara satu sama lain. Cuma, harus diingatkan kepada para perwakilan semua agar berhati-hati dengan mereka yang melobi dan meminta jawatan. Kenalilah mereka melalui pimpinan di kawasan masing-masing. Berlaku adillah kerana adil lebih hampir kepada ketaqwaan. Selamat bermuktamar!

No comments:

Post a Comment